Toprak çömleklerin sağlıklı olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz! Bilinenin aksine toprak güveç fırın kapları sürekli yiyecekle etkileşim halindedirler. Çömlekler topraktan yapıldığı için, toprağın içinde bulunabilecek ve fark edilmeyen herhangi bir zehirli madde yemeklere karışabilir. “Benim çömleğim sırlı” diyorsanız, o zaman çömlekte kullanılan sırrın kurşun içermediğinden emin olmalısınız. Kurşun, yiyecek asitleriyle temas ettiği an, kolaylıkla yiyeceklere nüfuz eder ve vücuda girer.

LAVA döküm demir tencerelerde ısı tüm yüzeye eşit yayılır. Böylece kısık ateşte uzun pişirme gerektiren yahni, güveç, kurufasulye türü bakliyatlar ve zeytinyağlılarda mükemmel pişirme deneyimi yaşatır.