Yemek Tarifleri

LAVA döküm demir tencere ve tavalar; her yemek tarifi için örneğin çorbalar, rostolar, ızgaralar, pilavlar, güveçler ve tatlılar, kekler, kiş veya ekmekler gibi fırınlanmış yemek tarifleri için kullanılabilmektedir. Döküm demir her türlü pişirme tekniğine uygundur. Isı tüm yüzeye eşit yayılacağı için kısık ateşte uzun pişirme gerektiren; yahni, güveç, zeytinyağlı gibi yemeklerde mükemmel pişirme sağlar. Aynı şekilde döküm demirle pişen etler mangal, sebzeler köz tadında olur.

Yemek Tarifleri

Tavuklu Wrap

Hazırlanışı

Kabak, mantar, kırmızı biber ve yeşil biberi soteleyin ve üzerine kajun baharatını ilave edin. Sotelediğiniz sebzelere ince şeritler halinde doğranmış tavukları da ekleyerek pişirin. Tortilla ekmeğinin içerisine hazırladığınız harcı ekleyin ve sarın.

Malzemeler:

320 gr tavukgöğsü
60 gr kabak
60 gr mantar
60 gr kırmızıbiber
60 gr yeşilbiber
1/2 çay kaşığı kajun baharatı
1 çay kaşığı sıvı yağ
4 adet tortilla ekmeği

Tavuk Tandır Humus

Hazırlanışı:

Tavukgöğsünü haşlayın ve üzerlerini kajun baharatı ile kaplayıp zeytinyağı ilave edip 180 derece fırında 15 dk pişirin. Haşlanmış nohut,tahin, tereyağı, limon, kimyon ve tuzu iyice çırpın. Servis tabağına önce humusu koyun ve ardından tavukları ince dilimler halinde yerleştirin.

Malzemeler:
  • 300 gr tavuk göğsü
  • 80 gr tereyağı
  • 60 gr kajun baharatı
  • 2 su bardağı nohut
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet limon
  • 3 çay kaşığı kimyon
  • Tuz

Ispanaklı Yumurta

Hazırlanışı

Soğanları küp şeklinde doğrayın ve pembeleşinceye kadar kavurun. Ispanakları ekleyin iyice soteleyin. Fırın kabına alıp üzerine yumurtaları kırın. 180 derece fırında 15 dk pişirin.

Malzemeler:

500 gr ıspanak
5 adet yumurta
1 adet soğan
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Peynirli Kırmızı Biber Dolması

Hazırlanışı

Biberlerin sap ve tohum kısımlarını çıkartın. Ayrı bir kâsede peynir, maydanoz ve zeytinyağını karıştırıp bu harç ile dolmaların içlerini doldurun Fırın kabına dizip biberler yumuşayıp üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Malzemeler:

500 gram kırmızı biber
200 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz, ince kıyılmış
3 kaşık zeytinyağı

Portakallı Brüksel Lahanası

Hazırlanışı

Lahanaların dış kabuklarını temizleyip yıkayın. Tuz ilave etitğiniz kaynayan suda ya da buharda pişirin. Tereyağını tencereye alın. Eriyince küçük doğradığınız soğanları iyice kavurun. Lahanaları ekleyip soteleyin. Portakal kabuğu ve suyunu ekleyip 2 dakika pişirin. Ocaktan alıp limon suyunu ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. İsteğe göre sıcak ya da ılık servis yapın.

Malzemeler:

450 gr Brüksel lahanası
30 gr tereyağı
5 adet arpacık soğan
1 adet randelenmiş portakal kabuğu
1/2 su bardağı portakal suyu
1 yemek kaşığı limon suyu
Tuz
Karabiber

Somon Izgara

Hazırlanışı

Patatesleri haşlayın, soğutun ve soyun. Soyulmuş patatesleri iyice ezerek püre haline getirin.İçerisine süt ve tereyağını ekleyerek ezdire ezdire karıştırarak pişirin. Kıvamını alınca ocaktan alın. Izgara tavayı iyice ısıtın ve yağı üzerinde gezdirin. Somonların 2 tarafınıda iyice kızartın ve üzerine tuz ekleyin. Patates püresini tabağın altına koyup üzerlerine somon balıklarını yerleştirin.

Malzemeler:

2 adet somon fileto
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Tuz
2 adet patates
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı
tereyağı

Cannoloni

Hazırlanışı

Lazanyaları safranlı suda haşlayın. Ayrı bir tavada tereyağını eritin ve sarımsakları soteleyin. İçerisine tavuk kıymasını ekleyin ve iyice kavrulduktan sonra taze soğan, fesleğen, taze kekik, tuz,karabiber ve kremayı ekleyin. Ayrı bir tencerenin içerisinde tereyağını eritin unu ekleyin ve un kokusu gidene kadar kavurun üzerine sütü ilave ederek beşamel sosunu hazırlayın. Haşladığımız lazanyaların içerisine harcı koyarak rulo şeklinde sarın ve fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine beşamel sosu sürün ve rendelenmiş kaşarı serpin. 180derece fırında 15dk pişirin.

Malzemeler:

  • 2 adet lazanya
  • 140 gr tavuk kıyması
  • 2 dal taze soğan
  • 80 gr krema
  • 1 dal taze kekik
  • 2 diş sarımsak
  • 50 gr tereyağı
  • 2 dal fesleğen
  • Tuz, Karabiber
  • Safran
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 100 gr kaşar peyniri

Focaccio

Hazırlanışı

Mayayı ve 1 yemek kaşığı toz şekeri ılık suda eritin. 4 su bardağı unu ve 2 tatlı kaşığı tuzu geniş bir kapta karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp eriyen mayayı dökün, bir yandan azar azar (hamur kıvama gelene kadar) zeytinyağı ekleyip yaklaşık 10 dakika yoğurun. 2. kabın üzerini streçleyip oda sıcaklığında 3 saat bekletin. 3. 3 saat sonunda 2-3 dakika daha yoğurun ve yağlı kağıt serili (veya yağlanmış) bir fırın tepsisine hamuru yayın. bir elinizin parmak uçlarıyla hamura bastırın. (parmaklarınız hamurun altındaki tepsiye ulaşmalı) 4. hamurun üzerine zeytinyağını, parmesan peynirini, biberiyeyi ve karabiberi serpip önceden ısıtılmış 200C fırında 20-25 dakika pişirin. fırının kapağı aralık olacak şekilde soğutun.

  • Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya (42g)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 su bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • zeytinyağı
  • 1/4 su bardağı parmesan peyniri
  • biberiye
  • taze çekilmiş karabiber

Deniz Mahsulleri Güveç

Hazırlanışı

Karides, midye, ahtapot, yengeç ve zeytinleri tereyağında soteleyin. Tuz ve karabiberini ilave edin. Güveçlerin içerisine yerleştirin. 180 derece fırında 15dk pişirin.

Malzemeler:

  • 100 gr karides
  • 100 gr iç midye
  • 100 gr ahtapot
  • 100 gr yengeç
  • 100 gr yeşil zeytin
  • Tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Topalak Çorbası

Hazırlanışı

Bulgur, kıyma, yumurta, ince doğranmış kuru soğan, un, tuz, akbiber, pul biber ve sarımsak ile bir harç hazırlayın. Hazırladığınız harcı minik minik toplar haline getirin. Ayrı bir tencerede tereyağını eritin. Salça ve domatesleri soteleyin. Üzerine sıcak su ilave edin ve sirke, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyerek kaynatın. Hazırladığınız topları içerisine atın ve pişmesini bekleyin. Çorbamız hazır. (Arzu ederseniz çorbayı servis ederken sarımsaklı yoğurt ilave edebilirsiniz). Afiyet olsun.

Malzemeler:

100 gr bulgur,  50 gr kuzu döş kıyma, 1 adet yumurta, 1 adet kuru soğan, 10 gr un, 3 gr tuz, 3 gr akbiber, 3 gr pul biber, 2 diş sarımsak, 4 adet domates, 1/2 çay bardağı sirke, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 3 yemek kaşığı tereyağı, 5 gr tuz, 5 gr karabiber, 5 gr kimyon, 1/2 adet limon ve 4 yemek kaşığı yoğurt

Kayısılı Enginar

Hazırlanışı

Enginarları 2-3dk kaynayan suyun içerisinde haşlayın. Havuç, patates, kabak ve kuru kayısıları minik küpler halinde doğrayın. Ayrı bir tavada hafif zeytinyağı ile soteleyin. Haşlanmış enginarları tencereye dizin ve içerisine sotelediğiniz sebzeleri yerleştirin. Suyunu ilave edin. Zeytinyağı, toz şeker ve tuzuda ekleyip, 15dk kısık ateşte pişirin.

Malzemeler:

5 adet enginar
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet kabak
150 gr kuru kayısı
Zeytinyağı
Toz şeker
Tuz

Ankara Tava

Hazırlanışı

Soğan ve sarımsağı küp şeklinde doğrayın ve tencerede soteleyin. İçerisine önce domatesleri sonrada kuzu kuşbaşıları ekleyin ve etler suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Pirinci ilave edin. Tuz ve karabiberi ekleyin. Üzerine suyunu ilave ederek karıştırarak pişirin.

Malzemeler:

400 gr pirinç
200 gr kuzu kuşbaşı
1 adet domates
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
3 gr tuz
3 gr karabiber

Meksika Fasulyeli Patlıcan

Hazırlanışı

Fırını 180 dereceye ayarlayın. Patlıcanları boyuna ortadan ikiye kesin ve kaşıkla içini oyarak çıkartın. İçine fırçayla zeytinyağı sürüp 10 dakika fırında pişirin. Soğan ve sarımsağı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında 3 dakika soteleyin. Küp şeklinde doğranmış domatesleri, salçayı ve suyu ekleyip 3 dakika pişirin. Fasulye ve maydanozu ilave edip karıştırın Fasulyeli karışımı patlıcanların içine doldurun. 190 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirip sıcak servis yapın

Malzemeler:

2 adet patlıcan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
1 diş sarımsak
2 adet domates
100 ml su
1 yemek kaşığı salça
300 gr Meksika fasulyesi
3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz

Fırın Makarna

Hazırlanışı

Makarnaları derin bir tencerede bol suda 8-10 dakika haşlayın.Haşladığınız makarnaları süzerek soğuk sudan geçirin ve süzülmesi için süzgeçte bekletin. Beşamel sos için tereyağını ve unu tencereye koyun ve un rengini değiştirene kadar orta ateşte kavurun . Üzerine sütü azar azar eklerken bir yandan da robot ile çırparak karıştırın.Sos koyu bir kıvam alınca ocaktan alın. Geniş bir kapta makarna, beşamel sos ve 2 su bardağı kaşar peynirini karıştırın ve fırın tepsisine alın. Üzerine 1 su bardağı kaşar peyniri rendesini döşeyerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Malzemeler:

1 paket fırın makarna
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
3 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
Tuz
Karabiber

Ihlamurlu İncir Yaprağı Dolması

Hazırlanışı

İncir yapraklarını yaklaşık 5dk yumuşayıncaya kadar haşlayın. Yeşil mercimek ve buğdayı ayrı tencerelerde haşlayıp soğutun. Soğan, domates, dereotu, taze nane ve sarımsağı doğrayıp harmanlayın. Zeytinyağı, tuz, limon ve karabiberi ekleyin. İncir yapraklarının açın ve içerisine harçtan koyarak muska şeklinde sarın. Ayrı bi tencerede kaynayan suyun içerisinde ıhlamurları demleyin. Tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine ıhlamurlu suyu ilave edin ve 25-30 dk kısık ateşte pişirin.

Malzemeler:

5 adet incir yaprağı
1 adet kuru soğan
2 adet domates
100 gr yeşil mercimek
100 gr buğday
1,5 bağ dereotu
1,5 bağ taze nane
1 çay bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak
1 adet limon
3 gr tuz
3 gr karabiber
100 gr ıhlamur

Levrek Izgara

Hazırlanışı

Sebzeleri iyice yıkatıp ayıklayın.Minik küpler halinde doğrayın. Buharda 10dk kadar pişirin.Tabağın altına dizin. Izgara tavayı iyice ıstın ve yağı üzerinde gezdirin. Levreklerin 2 tarafınıda iyice kızartın ve üzerine tuz ekleyin. Sebzelerin üzerlerine yerleştirin.

Malzemeler:

500 gr levrek
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
Tuz
1 adet havuç
1 adet patates
100 gr karnabahar
100 gr brokoli
1 adet kabak
100 ml su
1 yemek kaşığı salça
300 gr Meksika fasulyesi
3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz

Adaçaylı Pazı Dolması

Hazırlanışı

Pazı yapraklarını kaynamış suyun içerisinde 2 dk bekletip buzlu suya alın. Ayrı bir kabın içerisine maydanoz, dereotu, taze nane, sumak, pirinç, sarımsak, kıyma, soğan ve biber salçasını karıştırın. Pazı yapraklarını açın ve içerisine harcı koyarak sarın. Ayrı bir yerde dolmanın suyunu kaynatın ve adaçayını içerisinde demleyin. Pazı dolmalarını tencereye dizin ve adaçaylı suyu üzerine dökerek 25-30dk kısık ateşte pişirin.Yoğurt ile servis edin.

Malzemeler:

1 bağ pazı
1/2 bağ maydanoz
1/2 bağ dereotu
taze nane
1 tatlı kaşığı sumak
150 gr pirinç
3 diş sarımsak
300 gr kıyma
1 adet soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
100 gr adaçayı
150 gr yoğurt

Kalamar Dolması

Hazırlanışı

Ayıklanmış kalamarların gövde kısımlarını tuzlu suya atıp 10 dakika haşlayıp çıkartın. Suyu atmayın. Kalamarların kollarını ince ince kıyın. Taze soğanın dış kabuğunu soyun ve ince halkalar halinde doğrayın. Kuşüzümünü 15-20 dakika sıcak suda bırakın. Soğuyunca çöplerini ayıklayın ve suyunu süzün. Iki kaşık zeytinyağını, dolma fıstığını, soğanı, kalamarların doğranmış kollarını tavaya koyun. Karıştırarak 2-3 dakika kavurun.Pirinci, tuzu, karabiberi, yenibaharı, tarçını ve kuşüzümünü ekleyin. 1 fincan kalamarların içinde kaynadığı sudan katın. Kısık ateşte 1-2 dakika pişirin. Ocağı söndürün. Kıyılmış dereotunu ekleyin. Küçük bir kaşık yardımı ile kalamarları doldurun. Küçük bir tencereye yan yana koyun. 2 fincan daha kalamarların içinde kaynadığı sudan ekleyin. 1 kaşık zeytinyağını üzerlerine gezdirin. Bir tabağı ters çevirip üzerlerine kapatın. Kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Kalamar dolmasını ılık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.

Malzemeler:

8 adet küçük kalamar
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 adet taze soğan
1,5 yemek kaşığı dolmalık pirinç
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı kuşüzümü
1/2 demet dereotu,
1 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı tarçın
karabiber, tuz

Beğendili Kuzu İncik

Hazırlanışı

İncikler bir tencerede soğan, 2 diş sarımsak, 2 adet defne yaprağı, 2 adet yıldız anason, 1 adet havuç, 1 adet patates ile sotelenir. Salçası ve suyu ilave edilip 2,5 saat kaynatılır. Piştikten sonra soğutulup, kemiğinden ayrılır. Tencerede kalan sos koyulaşana kadar çektirilip kıvamı ve yoğunluğu artırılır. Patlıcanlar közlenip soyulur. Çekirdekleri ayıklanır ve kalburdan geçirilir. Bir tencerede tereyağı eritilip un ilave edilir. Un biraz kavrulduktan sonra süt ilave edilip beşamel yapılır. Daha sonra kalburdan geçirdiğimiz patlıcanlar ilave edilir ve son olarak tuz ve karabiber ile tatlandırılır. Daha sonra beğendi tabağın üzerine yayılır. Üzerine kuzu incikler koyulup çektirilmiş sos ile birlikte servis edilir.

Malzemeler:

Malzemeler:

2 adet patlıcan
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
50 gr eski kaşar
1 adet kuzu incik
2 adet defne yaprağı
2 diş sarımsak
2 adet yıldız anason
1 adet havuç
1 adet patates
1 yemek kaşığı domates salçası
3 gr tuz, 3 gr karabiber
100 gr arpacık soğan

Ekşili Kuru Patlıcan Dolma

Hazırlanışı

Patlıcanları sıcak suyun içerisinde yumuşatın. Bulgur, pirinç, kıyma, taze nane, maydanoz, kuru soğan, domates, salça, tuz, karabiber, sıvıyağı birlikte karıştırın. Patlıcanlar yumuşayınca harcı içerisine doldurun ve ağızları alta gelecek şekilde tencereye yerleştirin. Ayrı bir kabın içerisinde su, sumak, nar ekşisi ve limonu iyice karıştırıp üzerine dökün.Kısık ateşte 30dk pişirin. Yoğurt ile servis edin.

Malzemeler:

6 adet kuru patlıcan
100 gr bulgur
50 gr pirinç
70 gr kıyma
100 gr yoğurt
5 dal taze nane
5 dal maydanoz
1 adet kuru soğan
3 adet domates
3 yemek kaşığı nar ekşisi
1/2 adet limon
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı sumak
3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 gr tuz
3 gr karabiber

Karnıyarık

Hazırlanışı

Patlıcanları alacalı soyun ve ortalarına bıçakla bir çizik altın. 10 dk tuzlu suda bekletin. Kurulayın ve kızgın yağda kızartın. Ayrı bir tencerede soğan ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kavurun. Kıyma, biber, salça ve doğranmış domatesi ilave edin ve 5 dk kavurun. Daha sonra, suyu ekleyip tuz ve karabiber ile tatlandırın. 15-20 dk kısık ateşte pişirin. Patlıcanları fırın kabına dizip içerisine kıymalı harcı doldurun. Üzerine domates ve biber dilimi yerleştirip kıymanın suyundan gezdirin ve 10 dakika pişirip sıcak servis yapın.

Malzemeler:

4 adet patlıcan
1 adet domates
2 adet sivri biber
1 adet soğan
2 diş sarımsak
150 gr kıyma
1 bardağı su
Tuz, Karabiber
2 çorba kaşığı domates salçası
5-6 dal maydanoz
15 gr tereyağı

Damla Sakızlı Tavuk Haşlama

Hazırlanışı

Tavuk bagetlerin derilerini alın ve kemiklerin uçlarını kesin ve haşlayın. Havuç, patates ve arpacık soğanları eşit boyutta küp şeklinde doğrayın. Arpacık soğan ve havuçları zeytinyağı ile soteleyin. Üzerine tavuğu haşladığınız suyu ekleyin. Biraz piştikten sonra patates ve tavukları ekleyin. Yoğurt ve yumurtanın sarısını karıştırarak meyanesi hazırlayın ve ekleyin. Tuz, karabiber ve damla sakız ilave ettikten sonra 5 dk daha kaynatıp ocaktan alın.

Malzemeler:

2 adet tavuk baget
1 adet havuç
1 adet patates
10 adet arpacık soğan
50 gr yoğurt
1 adet yumurta
3 gr tuz
3 gr karabiber
3 gr damla sakızı

Taze Soğanlı Mantar

Hazırlanışı

Zeytinyağında mantarları tavada iyice soteleyin. İçerisine taze soğan ve çeri domatesleri ekleyin.Tuz ve karabiberi ilave edin.

Malzemeler:

400 gr mantar
6 adet taze soğan
15 adet çeri domates
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Izgara Bonfile

Hazırlanışı

Izgara tavayı iyice ısıtın. Bonfilenin her tarafını iyice pişirin. Tuz ve kekik ilave edin.

Malzemeler:

5 adet bonfile
Biraz kekik ve tuz
Zeytinyağı